Kreditni rejting BiH i dalje B3

Bez autora
Jul 11 2012

Agencija za kreditni rejting Moody's potvrdila je da je kreditni rejting BiH u kategoriji "smeće", uz napomenu da su preduzete mjere za jačanje procedura servisiranja duga zemlje. Moody's je potvrdio suvereni rejting zemlje na B3, što je šest poena unutar kategorije "smeće". U BiH je usvojen zakon za jačanje procesa otplate spoljnog duga BiH i uklanjanje nekih od ključnih prepreka koje su krive za kašnjenje u servisiranju duga prema nekoliko multilateralnih finansijskih institucija i jednoj komercijalnoj banci početkom godine. Agencija navodi da su neophodne promjene provedene uz odgovarajući nivo hitnosti. Ove sedmice počinju pregovori o novom sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom koji treba da oživi program strukturnih ekonomskih reformi i omogući da BiH ponovo dobije pristup spoljnim finansijama po koncesionalnim stopama od MMF-a i drugih izvora.

Kreditni rejting BiH i dalje B3Agencija za kreditni rejting Moody's potvrdila je da je kreditni rejting BiH u kategoriji "smeće", uz napomenu da su preduzete mjere za jačanje procedura servisiranja duga zemlje.

Moody's je potvrdio suvereni rejting zemlje na B3, što je šest poena unutar kategorije "smeće". U saopštenju agencije podsjeća se da je u BiH usvojen zakon za jačanje procesa otplate spoljnog duga BiH i uklanjanje nekih od ključnih prepreka koje su krive za kašnjenje u servisiranju duga prema nekoliko multilateralnih finansijskih institucija i jednoj komercijalnoj banci početkom godine.

Agencija navodi da su neophodne promjene provedene uz odgovarajući nivo hitnosti.

U saopštenju se podsjeća da ove sedmice počinju pregovori o novom sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom koji treba da oživi program strukturnih ekonomskih reformi i omogući da BiH ponovo dobije pristup spoljnim finansijama po koncesionalnim stopama od MMF-a i drugih izvora.

"U BiH je postignut određeni napredak s ciljem članstva u EU, ipak BiH se i dalje suočava sa nesigurnostima oko mogućnosti njenog srednjoročnog ekonomskog rasta, a kriza će vjerovatno usporiti privredni rast zemlje u narednih nekoliko godina", navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik